Isnin, 13 Januari 2014

Diploma Teknologi Makanan Uitm Kuala Pilah ( Beting)




Assalamualaikum

First of all, Alhamdulillah, thanks to Allah sebab bagi aku chance untuk jadi student dekat Uitm Pilah ni ha. At first, I was kinda disapointed  sebab kena masuk Uitm Pilah sedangkan my target is Uitm Penang (nak amek course pharmacy lah konon). But , food technology ni memang minat aku pun tapi lepas amek SPM dulu aku terpedaya dengan cita-cita orang dan ke-famous-an course tersebut. Yelah dalam dunia ni siape je yang kenal food technologist? Beberapa je kann. But its more than okay sebab Allah tahu nak berikan yang terbaik untuk kita. So jangan pernah kesal atau benci gan rezeki and ketentuan Allah. Itu ape yang aku pegang. 

Minat aku dekat course food technology ni sangat mendalam actually. Aku nak sangat jadi food technologist sebab aku minat gila gan bidang kerja dia. U will be dealing with foods! Siapa je yang tak suka kot.
Bidang kerja food tech ni sangat banyak and luas. Bak kata senior aku punya lecturer, selagi manusia memerlukan makanan, selagi tu lah food tech ni ade kerja, Insyaallah. 

this is the course outline 


         



COURSE OUTLINE
PROGRAMME AS116 - DIPLOMA IN FOOD TECHNOLOGY
NoCourse
Course Description
Credit HourPart
1.
CONSOLIDATING LANGUAGE SKILLS
3.0
01
Elective
2.
BIO100
INTRODUCTION TO GENERAL BIOLOGY
3.0
01
3.
CHM138
BASIC CHEMISTRY
3.0
01
4.
FUNDAMENTALS OF ISLAM
2.0
01
Elective
5.
NATIONAL KESATRIA I
1.0
01
Elective
6.
MAT133
PRE CALCULUS
3.0
01
7.
PHY130
FUNDAMENTAL PHYSICS I
3.0
01
8.
BCM201
BASIC BIOCHEMISTRY I
3.0
02
9.
BEL260
INTERMEDIATE ENGLISH
3.0
02
10.
CHM207
ORGANIC CHEMISTRY
3.0
02
11.
ISLAMIC THOUGHT AND CIVILIZATION
2.0
02
Elective
12.
NATIONAL KESATRIA II
1.0
02
Elective
13.
MAT183
CALCULUS I
3.0
02
14.
MIC125
GENERAL MICROBIOLOGY
3.0
02
15.
BEL311
ENGLISH FOR ACADEMIC PURPOSES
3.0
03
16.
CHM256
BASIC ANALYTICAL CHEMISTRY
3.0
03
17.
CSC134
COMPUTER AND INFORMATION PROCESSING
3.0
03
18.
SCIENCE AND TECHNOLOGY IN ISLAM
2.0
03
Elective
19.
FST209
PRINCIPLES OF FOOD ENGINEERING
3.0
03
20.
FST307
BASIC NUTRITION
2.0
03
21.
NATIONAL KESATRIA III
1.0
03
Elective
22.
MIC204
BASIC FOOD MICROBIOLOGY
3.0
03
23.
FST200
FOOD HYGIENE AND LEGISLATION
3.0
04
24.
FST254
PRINCIPLES OF FOOD PRESERVATION
3.0
04
25.
FST261
INTRODUCTION TO FOOD CHEMISTRY
3.0
04
26.
FST306
FOOD ANALYSIS
4.0
04
27.
FST359
INTRODUCTION TO UNIT OPERATIONS
4.0
04
28.
QMT245
STATISTICS FOR TECHNOLOGY I
3.0
04
29.
ENT300
FUNDAMENTALS OF ENTREPRENEURSHIP
3.0
05
30.
FST202
FOOD QUALITY CONTROL
3.0
05
31.
FST300
INDEPENDENT STUDIES
2.0
05
32.
FST305
FOOD PROCESSING
4.0
05
33.
FST318
SENSORY EVALUATION AND FOOD PRODUCT DEVELOPMENT
4.0
05
34.
FSG341
PRACTICAL TRAINING
8.0
06
Copyright © 2009-2012 Universiti Teknologi MARA | Disclaimer & Copyright | Privacy Statement

and dekat bawah ni lah yang akan jadi proves tentang betapa gembiranya aku gan kawan2 aku. bahahahah. 


masa nak perform choral speaking .:)


cari lah mana aku. haha. hint : yang muka separuh tu












85 ulasan:

  1. akak,ape syrt utk amk course ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sorry late. Baru perasan. Syarat dya tk dela susah sgt. Min 3A atau 4A je. Akk rase la. Hee

      Padam
  2. general biology belajar pasal apa? dulu sekolah dari engineering. tak tahu apa apa pasal sains

    BalasPadam
    Balasan
    1. General biology tu macam bio dekat form 5 tapi lebih detail. kawan akk pun ade je yang tak amek sains time spm but dorg boleh je score. sebab soalan final sama je gan past years and test yang lecturers bagi

      Padam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  4. Apa maksud dia bila elective? boleh pilih berapa?

    BalasPadam
  5. Akak nak tanya. Syarat kelayakan dia sye dah check mmg lepas. Tapi addmth sye E. Just ada 8 kredit je. 3A3B2C1E. Bio B. kim fiz C. Sye mcm berminat dgn kos ni. Agak2 snang x nak dpt?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sorry awak. Akk dah lama sangat tak bukak blog ni. Akk baru perasan soalan awk. Akk tak sure. Kalau awk check kelayakn dkt website uitm tu and awk lepas, akk rse boleh je. Insyallah boleh dpt kalau awk betol2 minat.

      Padam
  6. asslamualaikum akak saya nak tnye diploma ni lpas abih ni boley apply ijazah bidang lain an conthnye veterinar an sbb orang uitm ckp cmtu..saye nk tnye pndapt akak jerla mekasyih :")

    BalasPadam
    Balasan
    1. boleh. Tapi tak boleh transfer credit . Maksudnya nanti tempoh masa buat degree lama sikit. Kalau sambung food tech jugak nanti masa degree boleh transfer credit, so masa untuk complete kan degree lebih kurang 2 tahun setengah instead of 4 years (tanpa transfer credit)

      Padam
  7. Kena pakai baju kurung gak ka ?he

    BalasPadam
    Balasan
    1. Student Uitm setiap hari isnin kena berpakaian formal. Girls kena pakai baju kurung. Tapi kalau nak pakai jubah pun boleh.

      Padam
    2. Owh , kalau hari lain bole pakai baju biasa je la yg penting sopan ? Mcm tu ke ? Hee

      Padam
    3. Math n fzk dy mendalam x bljr ? Atau ckit je 😁

      Padam
  8. assalamualaikum....akak kalau lpas amik dip food tech nie apa antara bidng kerjaya yang bleh diceburi -tnx bnyk2-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumussalam. Bidang kerjaya sangat luas awk. For food tech student kita boleh kerja dekat kilang makanan, hospital, sekolah sukan, airport, boleh jadi nutritionist, boleh kerja dkt nestle, dutch lady, boleh buat product sendiri, pasaraya mcm tesco ke jusco ( control quality makanan), makmal, mardi, lembaga koko, and banyak lagi tempat asalkan ada makanan. And , menurut lecturer akak, wlpn kita amek bidang food tech, ramai jugak food tech student yg dpt tawaran bekerja sebagai nutritionist. Ataupun awk boleh buat rancangan makanan sendiri atau join astro utk rancangan yg ade kaitan dgn makanan cthnya rasa halal antarabangsa ke. Banyak sebenarnya awk boleh buat. Harap2 jawapan akk ni membantu hehe.

      Padam
  9. akak. saya calon spm 2014 dan berjaya mendpt tawaran utk course ni tapi masih 50-50 T.T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau awak minat course ni and awak minat bekerja dlm bidang ni, akk sarankan awak ambik course ni. Tapi kalau awk tak berapa minat better awk teruskan dkt smthg else yg awk minat. Sebab ramai je kwn2 akk yg tak minat course ni tapi terpaksa ambik sbb tak nak masuk matrik . In the end, dorg menyesal sebab belajar 3 thn for smthg yg dorg tak minat. Awk decide betol2 kayy :-). Good luck!

      Padam
  10. salam akak saya dpt diploma teknologi makanan nie , soalan saya
    1) ramai ke lelaki ? saya takot saya ambik tawaran nie , saye sorang je lelaki yg blajar.
    kahkahkah
    soalan 2 : kalo dah ambik diploma nie , kalo nak sambung ijazah sarjana muda pemakanan dan dietetik boleh tak ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. waalaikumussalam.
      1) kalau dalam batch akk, lelaki ade dalam lebih kurang 9 orang. dalam kelas akk ade 2 orang je lelaki. Kalau batch senior akk, pernah ade seorang je lelaki dalam satu batch. akk rasa kalau dapat panggilan pertama for diploma, jumlah student lelaki lagi ramai dari second intake. ala kalau awak minat course ni, and kalau awk sorang je lelaki dlm satu batch pun okay je . Famous awk nanti. hehe.
      2) boleh, kalau food tech ni actually dia bawah applied science punya department. kalau dietetics bawah health science department. so kalau nak tukar department selalunya tak boleh transfer credit. means awak kena buat degree 4 years. kalau degree food tech jugak awk boleh jimat masa sbb boleh transfer credit. so masa amek degree dalam 3 thn je .

      Padam
    2. :O ok ~ so takde masalah la nak ambik ijazah bidang tu nanti ~
      ni mcm mana nak tuka department yg akak ckpkan ade step2 dia ke ? mase dah habis diploma kene mohon eh?
      ya saya tahu saya masih awal nak tanya pasal benda nie tapi for future planning .kahkahkah.

      Padam
    3. urm yang pasal tukar department tu kalau awk nk jelas lg better awk call pihak UiTM sendiri sbb akk tahu sikit2 je. setahu akk, nanti kan mase lepas habis diploma kena mohon for degree pulak so time tu la awk boleh pilih mana2 awk nak.

      Padam
    4. ok tkpe2
      terima kasih bebanyak akak !

      Padam
  11. Wahhhh saya nnt akn dftr masuk uitm beting kos food tech juga ! Saya betul2 minat dan tk sbr rasanya :) jumpa sana ! Harap dpt beri tunjuk ajar :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyaallah. Selamat berusaha. nanti kalau pointer above 3.5 untuk first sem, jgn lupa mohon JPA. mana tahu ade rezeki dapat biasiswa JPA so tak payah hutang dengan PTPTN.

      Padam
  12. Hai akak. Saya pun dpt food tech at uitm beting. Saya batch 97's. 2/6 nnty saya daftar. Moga akak dpt jadi senior aka kwn saya bila time saya struggle dgn course ni. So far right now, akak tmpt saya refer when i know nothing bout food tech. Can we meet later at uitm ? Akak stay negeri mana. Saya rwng selangor :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sorry awak. hehe. akk ddk dekat shah alam. sekarang akk dah part 5 tp still ddk kolej. akk sm3. nnti kalau awak nk jumpa akk dtg la. akk ade notes gan pass years tp semua soft copy punya je. sbb yg hard copy dh pass dekat junior before.

      Padam
  13. HI AKAK..SY DITAWARKAN KOS NI DI POLITEKNIK..TP SY X MINAT SAINS..AKAK RSE SY PTOT TUKAR KOS X..

    BalasPadam
  14. HI AKAK..SY DITAWARKAN KOS NI DI POLITEKNIK..TP SY X MINAT SAINS..AKAK RSE SY PTOT TUKAR KOS X..

    BalasPadam
    Balasan
    1. awk minat ape? kalau minat awk tu memang betol2 boleh secure future awk, akk rasa tk salah kalau awk nak tukar. akk rasa course ni best je. bukan semua pasal science. kalau awk nk tukar pun, awk nk tukar ape? awak minat arts?

      Padam
  15. Assalam . hye, sy dpt tawaran second intake kos ni . tp skarang sy dh msuk ke matrik perak . Tak tau nak ke diploma teknologi mknn ni or stay je dkt matrik ni . sy dapat program 2 taon dkt matrik . berapa sbjek ye utk kos ni? Mcm susah je semua . sy x minat bio . huhu..ape pndangan akk?

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam. awak minat tak food tech? kalau awak minat akk rasa better awk tukar. akk tak rasa food tech ni sangat susah sbb lecturers kat sini sgt membantu. ramai je yg tak minat bio jadi minat bio. lagipun nak score dekat uitm sebenarnya senang kalau kita work hard n dengar cakap lecturer (hantar assignments, dtg kelas and so on). kalau matrik, akk rasa cara study tu mcm a bit rushing kan and study benda sama cuma susah and detail sikit dari SPM. akk pn dpt matrik dulu tapi dekat kedah. but since akk minat food tech, akk terus further food tech. kalau akk jadi awk, akk amek food tech. sebab diploma food tech sekarang dah 5 semester je. means makan masa dlm 2 thn lebih atau 2 thn camtu la. compare duduk matrik 2 tahun and then bila awk keluar, awk tk ada sijil kelayakan untuk kerja. kalau nak smbg degree course yg kita nak, dekat matrik mmg kita kena compete gila kan. kalau tak kena lelong. banyak sangat risk. awak sorry akk lambat reply.

      Padam
  16. salam akak saya berminat untuk kos ni tapi kimia saya d. ada tak kawan akak yang tersangkut satu subjek je yang lain subjek dia lepas? saya nak sangat kos ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. wasalam. setahu akk takde. tapi awk boleh masuk pra-diploma dulu kan. lepas tu nanti awak continue lah untuk diploma food tech

      Padam
  17. Assalam awak. nak minta pandangan sikit, sy spm tahun 2013, sy ada mohon kos food tech as my first choice utk second intake bulan nov 2015. sy mmg minat this course but sy risau x lepas sbb result spm sy 5a je, bi B+, fiz n kim C, bio C+ tapi addmt sy E. sy risau part addmt tu x lepas but in math i got A-. awk rase lepas tak sy masuk food tech? and for your information skrg sy stpm sc on last sem but i apply for uitm as plan b sbb takut x lepas buat deg. i love chemistry but i afraid of calculus. Please reply, tq :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Insyaallah boleh. STPM punya result okay? Pasal calculus tu takyah takut. Buat je latihan . LEcturers dekat sini sangat membantu n ajar sampai faham so don't worry. Insyallah boleh. Fighting!

      Padam
    2. Tak okay sangat laa, paras2 hidung je kalau nak apply for deg :( jadi sy amek dip semula utk backup plan. Lega sikit bila cakap boleh tu :) sbb takut an part addmt e tu. Kwan awk ade x yg e addmt? lagi satu kan boleh tak kita transfer kredit bile kita study degree in food tech tapi dekat uni lain? contoh mcm umt/upm?

      Padam
    3. setahu sy kwn2 sy tk de yang e addmaths. kalau nk transfer credit, boleh dekat u yang sma je. sbb syllabus yg kita belajar tu gan subject2 yg beljar tu sama.

      Padam
    4. Alright kalau macamtu. thanks utk pencerahan. i wish you luck okay. thanks a lot

      Padam
  18. Akak food tech ni dia ad addmath jugak ke??

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe addmaths takde pun. just belajar maths statistic yang sama mcm foundations, matrik and degree lain belajar tu.tapi kita belajar time diploma. kalau sambung degree tak yah belajar lagi.

      Padam
  19. Akk, kursus ni major nya bio or kimia ya? Sy minat bio very much and chemi pn bole lah... klulah kimia yg major, dy ade ke yg prsamaan kimia ke ape ke or somewhat yg seem complicated in chemi?

    BalasPadam
    Balasan
    1. kursus ni utk peringkat diploma takde pulak complicated chemistry. semua biasa biasa je. bio tak belajar sangat dlm food tech. more to chemistry.

      Padam
  20. Akk, kursus ni major nya bio or kimia ya? Sy minat bio very much and chemi pn bole lah... klulah kimia yg major, dy ade ke yg prsamaan kimia ke ape ke or somewhat yg seem complicated in chemi?

    BalasPadam
  21. Salam akak, akak blaja degree food science uitm ke skarang? Sy bakal jd student degree food science uitm shah alam jugak 2mggu lg ni huhu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam, belum lagi. maybe akk akan sambung uitm shah alam this september for degree. atau maybe akk akn pegi ke usm. hehe. atau maybe akk akan amek course lain. btw, good luck. study baik2.

      Padam
    2. kalau smbung degree kt u lain,boleh ke transfer crdit?

      Padam
    3. Boleh tapi depends jugak dekat U lain tu . Even sambung degree uitm sekalipun tak boleh transfer credit banyak2 sangat

      Padam
  22. salam akak. kalau yg tak ambil sains tulen and addmath tapi kami just ambil sains biasa and ada sains sukan .boleh tak mohon?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu akk tak sure sangatt. Akk tak igt pulak requirements utk course ni. Cuba awk search dekat uitm pnya website.

      Padam
  23. Assalamualaikum kak, saya batch spm'98, saya nak tanya bila pengambilan course ni? Dan kalau amik course ni boleh x smbung degree food science and technology dan berapa thn masa amik degree klau dr diploma ni pergi ke degree food science and technology? Terima kasih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pengambilan bulan 6 and bulan 3 utk second intake kalau tk silap. Kalau diploma 6 sem termasuk practical. Sambung degree dr sem3- sem 7. Sem 8 tu practical utk degree students. So tmpoh blaja dlm 2013-2018, 5 thn. Lamaaa kan. Kalau dr matrik setahun plus degree 4 thn.

      Padam
  24. Salam . pelajar food tech yg ingin buat practical boleh cuba hubungi Pengarah Urusan Rasabonda Agro Resources (En Rasheed Din) di no 0162065078. Sykt ini beroperasi di Melaka Halal Hub dlm bidang pemrosesan pes perencah masakan (cooking paste).

    BalasPadam
  25. Salam akak. Saya dpt tawaran dip food tech ni. Tp sy tk brapa minat in chemy,jd sy agak risau.
    Bg akak,subjek chemy dia susah tak ? Course ni memang byk menghafal ke ??

    Please notice me.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam. Hi. Akak pun tak minat chem. Akk tolak matrik sbb tak nak deal dgn chem. At first ingatkan dah selamat dr chem, tapi bila masuk food tech ni mmg bnyk chem. Tp chem yg menarik. More to food chem yg kita boleh relate and faham more than reactions iron2 bromide ke bnda semua masa spm tu.

      hafal memang banyak. Course ni banyak hafal and labs.hehe.

      Padam
    2. Ohh lega cket rasa hahaa .
      Em, selalunya rmai ke yg daftar course ni akk ? Sy akn daftar 24/5 ni dh. Nervouss

      Padam
  26. salam akak, sy dapat twrn diploma food tech kat uitm k pilah. nnti nk smbung degree smbung kat situ ke smbung kat lain? Terima kasih akak sudi luangkan masa :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam. Good luck!! Pasal degree sambung mana tu akk pun tak sure. Tapi uitm pilah pun okay. Lab best. Bilik besar. Cuma makanan dlm U tu je lah sikit. And transport nk keluar mahal. Tp kalau naik bas uitm free je.

      Padam
  27. salam akak, sy dapat twrn diploma food tech kat uitm k pilah. nnti nk smbung degree smbung kat situ ke smbung kat lain? Terima kasih akak sudi luangkan masa :)

    BalasPadam
  28. Salam. Sy dapat tawaran diploma teknologi tekstil. Boleh ke nak tukar ke diploma food tech?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam. Sorry for the late reply. Itu im not sure. Kena tanya dkt uitm.

      Padam
  29. Salam, kalau study kat sini selalu outing macam mana ea ? Jauh tak dengan bandar ? Kawasan dia pedalaman sangat ke ? and memang sepanjang sem stay hostel je la takde yang kena sewa luar ke ?saya risau kalau kena sewa luar hehe thanks harap balas

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sorry for the late reply. Selalunya dapat kolej sbb bnyk bilik kosong. Bandar tak de lah jauh sgt. 10-15 km. Outing boleh macam mana sekalipun tp pkl 11 mlm guard dh tk bagi masuk uitm.

      Padam
  30. salam akk , saye bleh cos food tech ni kat politeknik .. so, saya nk tnye ape beza belajar cos ni di politeknik n universiti ?? peluang pekerjaan sama ke dgn lepasan universiti ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. sorry for the terlalu lambat reply. its the same. ada part and chapters yang budak poli belajar lebih dari stud uitm dip food tech. contohnya pasal proses food from plants, animals (based from sources). peluang kerja tu depends on rezeki. maybe akan sama dengan budak u or maybe studs poli lagi senang untuk dapat kerja. pape pun good luck!

      Padam
  31. Assalamualaikum akak.Nak tanya sikit.Saya dapat kos nie untuk second intake bulan 11.Rasa akak kan macam mana nasib budak second intake ni.Yelah nnti kitaorang akan lewat 1 sem.Klau akak di tempat saya akak akan pergi tak.Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. pergi. ala intake bila semua tak kesah. macma batch kitorang, grad akan sama for students first and second intake. ala sama je benda yang korang akan belajar. lewat 1 sem tu takde pape sangat pun. good luck!

      Padam
  32. slm.. nak tnya,sya x ambl subjek bio, kimia, fizik semua tu msa kt sekolh.. tpi sya ambl akaun.. akak rsa sya boleh dpt x course ni klau sya mohon.. ke course ni ambl students alirn sains je??

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam. yg ni tak pasti. awak kena tanya uitm. sorry

      Padam
  33. assalamualaikum kak, fundamental physics tu belajar apa je ya? kalau beljar kira kira complicated tak ? tq kak :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam, saya pun student food tech sini jugak so lemme reply yours on behalf of the blog's owner. May I ? Hehe. Okay untuk yang akan dapat course ni, subjek fundamental physics ni takdela susah mana but make sure kena faham theory n formula dan banyak buat latihan. Tak complicated sangat,chapter dia lebih kurang yang ada dalam silibus spm jugak cuma ada penambahan sikit la. Tak susah sangat sebab basic physic je and jangan risau sem 1 je jumpa physic sebab sem 2 dan seterusnya takde sangat. Apa pun, depends kat diri sendiri la nak handle subject tu mcm mana. Study smart. Saya pun alhamdulillah manage to get good grade for this subject so you all pun boleh. :)

      Padam
  34. salam nak tanya.. silibus food tech ni beza sangat ke dgn dietetik? kalau saya ambik dip. teknologi makanan, lepastu nak smbung degree in dietetic, boleh ke? kalau calculation tu susah tak? sebab saya minat sangat bab makanan tapi tak suka sangat bab kira kira ni. so okay ke dgn course ni?? notice me pls :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Calculation agak banyak. Degree insyaAllah boleh ambil dietetition tapi takde pengecualian credit rasanya. Kalau awk rasa lagi minat dietition, better go for it. Food tech is more industrial. So mmg banyak jugak la kira kira tu. Calculations dia tak susah kalau study. (Ayat cliche). Takde la susah sampai kena hafal formulae banyak2. Dia more to straight forward questions.

      Padam
  35. Kak, saya nak tanya. Apa kelebihan kalau degree ambil dietitian? Apa beza kerja as dietitian dengan food technologist? Mana lagi banyak peluang pekerjaan? Akak sekarang ni tengah belajar degree ke? Can i contact you to ask you personally about uitm kuala pilah? Can i have your email? Harap akak dapat jawab..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dietition kerja dekat hospital or clinics. Food tech kerja dekat industry (kilang). itu salah satu beza between these two professions . Lagi satu subjects yg kita belajar beza. Food tech belajar food engineering, food manufacturing, food preservation and kena belajar organic chemistry, analytical chemistry. Kalau dietetics dia more to jumpa patient, consult apa jenis makanan org kena ambil, kalau dia diabetic kena makan apa, more like nutritionist i think. Food technologist tu macam kena buat product makanan baru, kena cari jalan utk prolong shelf life product, haaa camtu. Boleh contact me here stifaemma@gmail.com or can also dm me on ig (stifaemma). Sorry for the late replyy.

      Padam
  36. Salam kak, sy dpt kos food tech ni. Tp sy tk mnat chem. Sy lbih mnat bio. Chem sy dpt C je bio A. Klu sy ambk kos ni nnt nk smbng dip blh ke ambk bdng yg brkaitn bio? Sy dpt mtrik prgrm 1 thn. Better ambk food tech ke mtrik?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau in food tech memang banyak chemistry compared to bio. Kitorang kena belajar biochemistry, physical chemistry, analytical chemistry, organic chemistry, food chemistry. Banyak kan chemistry dekat situ? Huhu. Biology just masa part 1. Tu pun basic punya la jugak. Dulu akak decide go for diploma sebab tak nak ambil chem dekat matrix. Samala dapat program satu tahun tu dulu. Bila masuk diploma, terkejut lagi banyak chem kena ambil. Hehe. Buat istikharah tau awak. Kalau akk of course akan suggest awk masuk diploma. Sebab diploma boleh shape kita to be a better degree student. Cth macam lab skills and lab report or assignment writting skills; which are more practical & more useful dalam kerja nanti. Plus lecturers selalu puji lab reports budak ex diploma better than ex matrix. Bukan nak bangga, just want to say that practice makes perfect, the more u learn the better u are. Hehe. Also, things yang kita belajar masa diploma takkan sama dengan masa kat degree even if subject tu sama.

      Padam
  37. salam kak, saya nak tanya, untuk kos ni apa antara biasiwa yang kita boleh mohon ya, sebab jpa tu pddn dah takda. tq kak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. wsalam. sorry lambat. Akak tak sure sangat pasal biasiswa ni. Tapi ada je pinjaman negeri yang awak boleh buat. Contohnya pinjaman negeri selangor. Tapi awak kena lahir dekat selangor atau maustatin lebih dari 10 tahun tak silap. Sorry tau. Also, kalau ambil ptptn pun boleh. Maintain pointer, grad first class and then tak yah bayar.

      Padam
  38. Assalamualaikum, kalau aliran sastera boleh tak ambik teknologi makanan? Kawan akak ada tak yg dari kelas sastera? Please reply hehe.

    BalasPadam
  39. Assalamualaikum ,kak.. Sy nk tye kalau lps ambil diploma food tech di uitm, boleh ke dpt credit utk sambung degree kt usm/UA yg lain? TQ

    BalasPadam
  40. Assalam akak , Sy dapat bidang ni tapi Sy nak tau bidang banyak duduk kat dalam lab ke ?? So x guna laptop sangat kan??

    BalasPadam
  41. Assalam kak,nak tye,sya student spm 2018(stil counting my rsult) kalau sye mntak dip food techn uitm memg dpt kat uitm kuala pilah,n.sembilan ehh??uitm dungun xde ke(sye bdk tganu)??

    BalasPadam